SBA

Het Nieuwe Bijenpark

De Stichting Bijenpark Amsterdam (SBA), opgericht in 1953, beheert twee tuinparken in Amsterdam, het Oude Bijenpark aan de Sloterweg (30 siertuinen) en het Nieuwe Bijenpark aan de Baron Schimmelpenninck van der Oyeweg in het groengebied Tuinen van West (80 siertuinen). De SBA verhuurt siertuinen met een oppervlakte van 250 tot 500 m2. Met de huuropbrengst worden onder meer de parken onderhouden door een hovenier. Er is geen corveedienst. Van 1 april tot 15 november is overnachten toegestaan. Rust is het motto op de parken en de parkregels zijn vastgelegd in het tuinreglement. Het Nieuwe Bijenpark heeft op enkele centrale punten elektriciteitsaansluitingen. Op het Oude Bijenpark is helemaal geen elektriciteit.

De SBA is niet aangesloten bij de de Bond voor Volkstuinders. Wie interesse heeft in het huren van een tuin op een van de parken hoeft hiervan dus geen lid te zijn.

Op de parken wordt ecologisch getuinierd, dat houdt in dat er geen bestrijdingsmiddelen mogen worden gebruikt. Dit is essentieel voor de bijen maar ook andere dieren profiteren hiervan mee. Op de parken komen veel verschillende soorten vogels voor. Ook treft men er bijvoorbeeld salamanders,  egels en vossen.

het Oude Bijenpark

De SBA geeft twee keer per jaar een nieuwsbrief uit voor de huurders en organiseert een keer per jaar een open tuinendag om bekendheid te geven aan de parken.

Naast siertuinen verhuurt de SBA ook imkertuinen, 21 op het Nieuwe Bijenpark en 4 op het Oude Bijenpark. De imkergedeeltes zijn door hoge heggen afgescheiden van de siertuinen. Op de parken is ook de Amsterdamse Vereniging ter Bevordering van de Bijenteelt (AVBB) actief. Deze vereniging beheert het imkermuseum op het Nieuwe Bijenpark en leden van deze vereniging kunnen gebruik maken van de imkerfaciliteiten op de parken, zoals slingerloodsen voor het oogsten van honing en het opslaan van imkermateriaal. De AVBB organiseert jaarlijks imkercursussen en maandelijks een imkersoos.

Het Nieuwe en het Oude Bijenpark, twee tuinparken in Amsterdam