Tekenbeet

Teken komen de laatste jaren steeds meer voor en de kans neemt dan ook toe dat je gebeten wordt. Op de website www.tekenradar.nl staat veel informatie over teken en kun je ook je eigen tekenbeten registeren.

Op het Nieuwe Bijenpark komen ook teken voor, en er zijn daar helaas al minstens twee mensen die de ziekte van Lyme hebben gelopen. Het is dus raadzaam om jezelf na elk tuinbezoek goed te controleren op teken.

Op onderstaande foto staan de verschillende stadia van de teek afgebeeld. Vaak zijn ze nauwelijks te zien met het blote oog, daarom is het goed een loep te gebruiken bij de controle. Het werkt ook goed om op de tast naar onregelmatigheden op de huid op zoek te gaan en deze dan met de loep te controleren. Tekenbeten kunnen ook jeuken, dus wat een muggensteek lijkt, kan bij controle met de loep ook een tekenbeet zijn.

Je kunt het beste je kleding meteen in de wastrommel van de wasmachine doen of in een afgesloten plastic zak. Teken zijn moeilijk te zien op kleding en achtergebleven teken kunnen ook nog de volgende dag toeslaan.

Nog nooit last van teken gehad op de tuin? Misschien ben je er niet zo gevoelig voor of je hebt bovenstaande methode niet systematisch toegepast. Een manier om te ontdekken of er teken in de tuin voorkomen, is om met een witte handdoek aan een touw door de tuin heen en weer lopen. Als je vervolgens met een loep gaat kijken, kan je de teken zien zitten op de handdoek. Je doet teken niet alleen op bij het lopen door struikgewas. Als je een middagje rustig zit te lezen in een tuinstoel op het gras, kan je ook een tekenbeet oplopen. Dit geldt ook als je bezoek ontvangt. Maak ook hen erop attent dat ze zich bij thuiskomst even moeten controleren op teken.

Het is dus van het grootste belang om na elke keer op de tuin (of in de natuur) ’s avonds goed te (laten) controleren. Ben je gebeten, dan is er nog niet veel aan de hand. Wel moet de teek verwijderd worden en liefst zo snel mogelijk. Plaats de pincet zo strak mogelijk op de huid en haal de teek er met een soepele beweging omhoog uit. Daarna kan je het plekje op de huid reinigen met alcohol. Het is belangrijk om te noteren waar de tekenbeet zat en wanneer je de teek opgelopen en verwijderd hebt. Het is goed om deze plek drie maanden in de gaten te houden. Als er een rode vlek of huiduitslag verschijnt moet je een huisarts bezoeken.

Niet iedereen krijgt zulke verschijnselen. Als je na drie maanden klachten krijgt als verkoudheid (die niet over gaat), zenuwpijn, gewrichtspijn of zelfs verlammingsverschijnselen, ga dan snel naar een arts en vertel wanneer u door een teek gebeten bent. Dan volgt vaak alsnog een antibioticakuur.

Alhoewel teken het meest voorkomen in de zomermaanden, is er op het NP ook een tuinier die eind oktober door een teek gebeten is. Dus blijf altijd waakzaam!

Het Nieuwe en het Oude Bijenpark, twee tuinparken in Amsterdam