Gas en water

Water

De laatste jaren was er nauwelijks sprake van vorst, maar je weet het nooit van tevoren; het kan ineens zomaar gaan vriezen. Een bevroren waterleiding is heel erg vervelend.

Dat geldt ook voor de leidingen van de buitenkranen. De wc moet worden doorgetrokken om de spoelbak te legen. Een handje zout in de wc.-pot is altijd raadzaam.

Om de waterleiding af te sluiten in de putten van het NP, draait u de hendel dwars op de leiding. Er zijn twee aftapkraantjes die u dient open te zetten. Er zal dan water in de put lopen dat niet kan weglopen. Ergens gedurende de winter zal dit overtollige water met een slang uit uw put worden gezogen.

Op het NP blijft de waterleiding in het museum het hele jaar open. De verwarming daar brandt de hele winter op een laag pitje door. Daar is dus zo nodig water te tappen.

Op het OP heeft het atelier ook in de winter water.

Gas

Gasflessen zijn o.a. te koop bij:

In de zomer hebben benzinestations, tuincentra en campingwinkels soms ook butagas te koop. Informeer zelf naar openingstijden en of de flessen leverbaar zijn.

De leidingen voor gasflessen zijn van rubber. Deze kunnen op den duur poreus worden en/of het gas kan de leidingen aantasten. Het is belangrijk dat de leidingen regelmatig vernieuwd worden. Aanbevolen wordt dat iedere 5 jaar te doen. U kunt zelf zien of de leidingen aan vervanging toe zijn, want er staat een jaartal op.

Het Nieuwe en het Oude Bijenpark, twee tuinparken in Amsterdam