Over de omgeving Nieuwe Bijenpark

Baron Schimmelpenninck van der Oyeweg 4

Het Nieuwe Bijenpark ligt aan een weg met een lange naam. Alle straatnamen in de buurt verwijzen naar oude bekenden uit de sportwereld. Tom Schreurs bijvoorbeeld was sportjournalist die bekend werd als presentator van De Sportrevue. Ook Joris van den Bergh was een beroemd sportverslaggever.

Baron Schimmelpenninck van der Oye (1880 – 1943) werd in 1925 voorzitter van het Nederlands Olympisch Comité. Onder zijn leiding vonden in 1928 de spelen plaats in Amsterdam.

Een echte sporter was de baron niet, dit in tegenstelling tot zijn dochter die een zeer verdienstelijk skiester was. In 1936 was zij de eerste Nederlandse deelneemster die meedeed aan de Olympische Winterspelen.

Tuinen van West

Tussen Amsterdam, de ringvaart Haarlemmermeer, Halfweg en de Haarlemmerweg liggen 4 polders die zijn opgenomen in het groengebied dat door Amsterdam in samenwerking met stadsdeel Nieuw-West wordt ontwikkeld. Elk van deze polders heeft zijn eigen karakter.

Lutkemeerpolder
Hier staat het polderlandschap centraal met zijn oude boerderijen en vergezichten.

Osdorper binnenpolder Noord
is begin vorige eeuw afgegraven voor turfwinning en werd tot voor kort Eendrachtpolder genoemd. Het NP bevindt zich in deze polder. In dit gebied zijn nog meer tuincomplexen: Osdorp, De Eendracht en Tigeno. Hier bevindt zich ook het evenemententerrein.

Osdorper binnenpolder Zuid
is de enige polder met nog een middeleeuwse verkaveling. Het is de meest stille polder met zijn vele weilanden en sloten. Regelmatig ziet men er (soms zeldzame) weide- en watervogels.

Osdorper bovenpolder
richting Halfweg bevindt zich deze polder links van de Osdorperweg. Hier bevinden zich met name kwekerijen.

Hoewel nog steeds in ontwikkeling kan het gebied van de Tuinen van West nu al uniek genoemd worden. Men kan er fietsen, wandelen, tuinieren, eten, drinken, oogsten, kortom genieten van alles wat de natuur te bieden heeft. Regelmatig worden er door het jaar heen activiteiten georganiseerd op het evenemententerrein of elders in het gebied. In de winter is er zelfs een ruimte gecreëerd voor een natuurijsbaan!

Zie voor meer informatie over dit gebied en over de diverse activiteiten: www.tuinenvanwest.info

Over de geschiedenis van het gebied is een prachtig boek geschreven door Marja van der Veldt: Ruim Zicht, Boerderijen onder het zand van Amsterdam Nieuw West. Uitgeverij Noord-Holland, ISBN90-71123-65-0

Fruittuin van West

Ton Schreursweg 48

In deze tuin kan men zijn eigen fruit plukken! Appels, peren, aardbeien, frambozen, maar ook witlof en champignons. Wat het seizoen maar te bieden heeft. Alles is biologisch geteeld. Op de site is te zien wat er die dag geplukt kan worden en hoeveel het kost. De kippen die er rondlopen zorgen dagelijks voor kakelverse eieren. Ideaal als uitje met kinderen.

In het zomerseizoen zijn de tuin en de winkel (m.u.v. maandag) iedere dag geopend. Er is een tuincafé voor een lekkere biologische lunch of borrel.

Voor meer informatie: www.fruittuinvanwest.nl

Mijn stadstuin

Nico Broekhuysenweg 22

Tuinbouw complex waar particulieren moestuinen huren en ook ondernemers actief zijn. Je kunt  hier een beperkt assortiment aan biologische groenten en eieren kopen. De biologische kwekerij Wiering verkoopt biologische vaste planten, siergrassen, bamboe en kruiden. Paul Wiering heeft ook een plantenstal op de jaarlijkse open tuinen dag van het Nieuwe Bijenpark.

Het Rijk van de Keizer

Joris van de Berghweg 101

Op deze locatie bevinden zich o.a. een theater, vergaderruimtes, een moestuin en restaurant Cantina. Veel kruiden en groenten die verwerkt worden in het restaurant komen uit de eigen tuin, aangevuld met producten van kleine leveranciers uit de omgeving. Voor meer informatie en openingstijden: www.hetrijkvandekeizer.nl

Het Nieuwe en het Oude Bijenpark, twee tuinparken in Amsterdam