Cursussen

Basiscursus Bijenhouden 2022

Doel van de cursus.

  • Weten hoe je een bijenvolk gedurende het jaar verzorgt.

Je leert onder andere:

  • Hoe honingbijen leven.
  • Waar het bijenvolk het voedsel haalt.
  • Over drachtplanten. Belang van bestuiving.
  • Over het splitsen van volken en kweken van een nieuwe koningin.
  • Hoe je honing kunt oogsten.
  • hoe  ziektes te voorkomen.

Opzet van de cursus.

Het lesprogramma bestaat uit een theoretisch en praktisch deel. Afhankelijk van het weer worden theorie en praktijk uitgevoerd (bij koud en nat weer kun je een bijenkast niet open maken).

De theorielessen worden gegeven in het museum en de praktijklessen in de lestuin op het Nieuwe Bijenpark. De lessen vinden plaats op zaterdagen tussen 10 en 13 uur. De cursus begint in maart en wordt afgesloten met een examen in september/oktober.

Voor de eerste lessen stelt de vereniging beschermende kleding beschikbaar. Na een gezamenlijk bezoek aan de imkerwinkel in Amstelveen en de bijenmarkt in de Beemster (april/mei) koop je zelf een imkerpak en handschoenen.

Begin juli ontvang je een eigen carnica F1 volkje. Carnica is een zachtaardige bij. Het volkje, dat je huisvest in een eigen kast, wordt jouw eigendom als je de cursus met goed gevolg afrond. Je slaagt als je voldoende aanwezig bent geweest, je de praktijktest goed hebt gedaan en het theoretisch examen hebt gehaald.

Veel handelingen worden tijdens het bijenjaar maar één keer uitgevoerd. Daarom mogen maar twee lessen worden gemist. Door weersomstandigheden kunnen lesonderwerpen verschuiven.

Vanaf begin juni kun je ook op dinsdagavonden meelopen tijdens de verzorging van de lesvolken, zo doe je extra kennis en ervaring op.

Dit jaar is er ruimte voor nieuwe cursisten. Inschrijven kan (tot 5 maart) via de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) www.bijenhouders.nl

Het Nieuwe en het Oude Bijenpark, twee tuinparken in Amsterdam